Euribor pomppasi korkeimmalle sitten vuoden 2008

Euribor on tällä hetkellä kaikkien huulilla, eikä ihme – euribor-korot ovat olleet kovassa nousussa ja hipoivat helmikuussa ennätyslukemia. Mikä sitten tekee euriborista niin merkittävän koron, että sen heilahtelu kiinnostaa suurta yleisöä?

Euroalueen tärkein viitekorko euribor nousi helmikuussa korkeimmalle historiassa sitten vuoden 2008. Ensimmäinen päivä helmikuuta euribor 12 kk oli nimittäin peräti 3,4 %, kun vuotta aiemmin korko oli -0,4 %. Maaliskuussa euribor jatkoi nousuaan hipoen neljää prosenttia, mutta hieman ennen maaliskuun puoliväliä euribor kääntyi laskuun.

Euriborin nousut ja laskut kiinnostavat tällä hetkillä monia, mutta kukaan ei voi sanoa varmaksi, miten euribor-korot tulevat kehittymään vuoden 2023 aikana. Euribor-korkoja hallinnoi Saksassa sijaitseva Euroopan rahamarkkinainstituutti EMMI, joka julkaisee euribor-korot päivittäin klo 11 Keski-Euroopan aikaa (CET).

Euribor-korkoja on saatavilla:

●1 viikon

●1 kuukauden

●2 kuukauden

●3 kuukauden (yleisimmin noteerattu euribor-korko)

●6 kuukauden

●12 kuukauden korkona.

Miksi euribor on niin merkittävä korko?

Euroopan pankkiyhdistys julkaisi euriborin 1990-luvun lopussa, kun pankkien välille haluttiin euromääräinen lainakorko, joka olisi edustavampi kuin silloin käytössä olleet korot.

Euribor-korot ovat merkittäviä kahdesta keskeisestä syystä:

1.Euribor-korot tarjoavat päivittäisen viitekoron eurokorkoja varten.

2.Euribor-korkoja käytetään vertailuarvoina erilaisten rahoitustuotteiden, kuten korkojen, talletusten ja johdannaisten sekä lainojen asettamisessa.

Kuluttajille euribor on merkittävä lainojen näkökulmasta, sillä euribor-korkoja käytetään viitteenä sekä euromääräisten lainojen että talletusten hinnoittelussa. Euribor-korkoja käytetään myös monissa kuluttajille suunnatuissa rahoitustuotteissa asunto- ja käyttölainoista luottokortteihin.

Mikäli olet aikeissa hakea euromääräistä lainaa, kannattaa olla kiinnostunut euribor-koroista. Euribor-korkoja on nimittäin järkevää vertailla tarkastelemalla eri lainanantajien tarjouksia – osa lainanmyöntäjistä saattaa käyttää viimeisintä euribor-korkoa ja osa taas edellisten päivien korkojen keskiarvoa. Koron suuruudella on vaikutusta lainan kokonaiskustannuksiin, minkä vuoksi lainojen vertailun kautta voi saavuttaa rahallista säästöä.

Miten euribor-korkojen kehitystä voi seurata?

Suomessa euribor-korkotiedot julkaisee Suomen Pankki, joka toimii Suomessa rahaviranomaisen roolissa sekä kansallisena keskuspankkina. Suomen Pankki julkaisee euribor-korot sivuillaan arkipäivisin 24 tunnin viiveellä noin klo 13.50. Korkoja voi selata myös taaksepäin, jolloin tämänhetkistä korkotasoa voi verrata esimerkiksi kahden vuoden takaiseen tasoon.

Euribor-korkoja seurattaessa on kiinnitettävä huomiota tarkasteltavaan ajanjaksoon eli seuraako esimerkiksi 3 vai 12 kuukauden euriboria. Lisäksi on hyvä tiedostaa Euroopan keskuspankin (EKP) ohjauskorko, jonka noususta voi odottaa seuraavan myös euribor-korkojen nousua. Vaikka EKP ei aseta euribor-korkoja, se vaikuttaa niihin epäsuorasti rahapoliittisten päätösten kautta.

Koska yksittäinen ihminen ei kuitenkaan mahda euribor-korkojen heilahteluille mitään, kannattaa inflaation tuottaman taloudellisen epävarmuuden keskellä pyrkiä ylläpitämään oman talouden tasapainoa. Arjen tulojen ja menojen budjetointi on hyvä talouden hallinnan keino, jonka omaa rahankäyttöään voi säännöstellä taloudellisesti tiukempina hetkinä. Mikäli taas syntyy tarve lainan hakemiseen, on lainojen kilpailutus tärkeä keino varmistaa, ettei lainasta maksa turhaan ylimääräistä.