Lähdössä pitkälle road tripille? Muista tarkistaa auto

Kesällä monet lähtevät pitkille matkoille, jolloin autojen on kestettävä satojen kilometrien taivalluksia. Lähtipä reissuun matkailuautolla, citymaasturilla tai tavan henkilöautolla, ennen matkaa olisi syytä varmistaa, että auto on hyvässä kunnossa. Pitkät matkat normaalia suuremmalla kuormalla testaavat auton kuntoa aivan eri tavalla, kuin viikonloppukauppareissut.

Öljytason tarkastus

Moottoriöljyltä vaaditaan paljon pitkiä matkoja ajettaessa. Lapissakin lämpötilat voivat kesäisin nousta hellelukemiin, jolloin moottori voi lämmetä entisestään. Riittävä, puhdas ja oikeanlainen öljy pelaa tällöin merkittävää roolia auton iskukunnossa. Öljyn määrä on helppo tarkistaa öljytikkua nostamalla.

On aina syytä olla tarkkana, mitä öljyä autoon laittaa. Asian voi tarkistaa oman auton käyttöoppaasta tai esimerkiksi Trodo.fi-sivustolta. Trodon sivustolla voi kirjoittaa oman rekisterinumeron, jolloin sivusto listaa omaan autoon sopivia öljyjä. Trodo antaa muutenkin neuvoja siihen, mitä öljyä autoon kannattaa laittaa.

Öljypullojen kyljessä olevat merkinnät kertovat öljyn laadusta ja sopivuudesta. Viskositeettiluokka ja muut merkinnät kertovat, miten öljy käyttäytyy esimerkiksi eri lämpötiloissa. Öljypulloista löytyy myös tiedot mahdollisista lisäaineista, jotka vaikuttavat niin ikään siihen, mitä öljyä autoon kannattaa laittaa. Huomioimalla merkinnät voit varmistaa, että käytät oikeanlaista öljyä autosi moottorin pitkäikäisyyden takaamiseksi.

Äänten huomioiminen

Vaikka monen auto-ongelman selvittäminen vaatii nykyisin autokorjaajan ja testerin analyysiä, voi monet viat huomata myös epänormaaleista äänistä. Usein esimerkiksi auto vinkuu ajaessa, jolloin ongelman aiheuttajaa on helpompi lähteä selvittämään.

Se, että auto vinkuu ajaessa, voi johtua monesta eri syystä. Usein ongelma johtuu jarrulevyistä ja jarrupaloista. Vinkuminen varsinkin kiihdyttäessä voi taas johtua ongelmasta hihnassa tai hihanpyörässä. Usein vinkuminen kuuluu konepellin alta ja ongelman aiheuttaja tulisi nopeasti selvittää. Kun siis auto vinkuu ajaessa, kannattaa yrittää paikantaa tarkka kohta, mistä vinkuminen kuuluu ja tarvittaessa käydä korjauttamassa auto autokorjaamolla.

Jäähdytysnesteen tason tarkistus

Jäähdytysjärjestelmän on oltava pitkillä matkoilla aina kunnossa, ja erityisesti kesähelteillä, kun moottorin lämpötila voi nousta korkeaksi. Avaa siis konepelti ja tarkista jäähdytysnesteen taso. Katso, että nestettä on tarpeeksi, ja jos mahdollista kurkista myös, että siinä ei ole likoja ja roskia. Tason voi tarkistaa sekä vanhoista että uusimmista autoista tyypillisesti helposti.

Jäähdytysnesteen oikea sekoitussuhde on myös tärkeää. Yleensä suositus on 50:50 vettä ja jäähdytysnestettä, mikä estää moottoria ylikuumenemiselta. Vanhentunut tai likaantunut neste voi menettää tehokkuutensa ja aiheuttaa moottorivaurioita, joten kannattaa tarkistaa oman auton käyttöoppaasta, miten usein jäähdytysneste tulisi vaihtaa.

Hyväkuntoinen, oikeanlainen ja puhdas jäähdytysneste varmistaa, että moottori pysyy optimaalisessa lämpötilassa pitkälläkin road tripillä. Tällöin auto ei myöskään kuluta polttoainetta tarkoitettua enemmän. Jos mahdollista, tarkista myös letkujen ja liitosten kunto, ettei niissä näy ainakaan silmämääräisesti vuotoja.

Mitä tarvikkeita mukaan?

Pitkille lomareissuille lähtiessä on hyvä varautua yllättäviin tilanteisiin. Autossa tulisi aina olla mukana vararengas ja tunkki, jotta saat rikkimenneen renkaan vaihdettua. Vararenkaan merkitys kasvaa huonokuntoisilla metsäteillä ajettaessa. Erilaisia varaosia voi löytää edullisesti myös alennusmyyneistä. Nykyisin jopa Black Friday tarjoaa mahdollisuuden ostaa auton varaosia ja tarvikkeita hyvin edullisesti.

On hyvä idea pitää autossa varalaturi tai varavirtalähde, varsinkin jos ajaa kaukana huoltoasemista ja auto on huonokuntoinen. Ensiapupakkaus ja taskulamppu ovat varusteita, joille voi monesti tulla käyttöä, vaikka lapin kesässä päivä onkin pitkä. Huolellisesti varusteltu auto takaa turvallisemman ja stressittömämmän matkakokemuksen. Tärkeää on myös pitää matkan aikana korvat höröllä, ja reagoida ajoissa, jos esimerkiksi auto vinkuu ajaessa.