Muualta Lapista
Somekoukusta eroon uudella verkkokurssilla
Sosiaalisen median liikakäyttö on kasvava ongelma ja siitä eroon pääseminen voi vaatia elämäntaparemontin kaltaista sitoutumista.
Sosiaalinen media haalii yhä enemmän ja enemmän aikaa ihmisten arjesta. Puhutaan someriippuvuudesta, vaikkei se ole vielä saanut virallista tautiluokitusta. Torniolainen viestintä-alan ammattilainen Mikko Manninen on perehtynyt sosiaaliseen mediaan ja somen liikakäyttöön osana ylemmän ammattikorkeakoulun opinnäytetyötään.
Mannisen mukaan sosiaalisen median liikakäyttö on kasvava yhteiskunnallinen ongelma kaikenikäisillä ja arviolta viidennes ihmisistä käyttää somea liikaa.
– Some on sillä tavoin pirullinen, että se on niin tavallista. Somen käytöllä ei ole selkeää alkua tai loppua, kuten elokuvalla on. Some on aina saatavilla, sen pariin unohtuu helposti ja sitä tulee käytettyä päivän mittaan paljon, jos ei itse tiedä rajoja. Se saa otteen helposti, Manninen kertoo.
Manninen kertoo, että erilaisten tutkimusten mukaan sosiaalisen median liikakäyttö on yhteydessä esimerkiksi unettomuuteen, opintomenestyksen heikkenemiseen ja vaikuttaa mielialaan kielteisesti. Hänen mukaansa sosiaalisen median liikakäytölle on asetettu erilaisia mittareita, joilla voi haarukoida ongelman vakavuutta.
– Kaksi tuntia on aika selvä raja, jonka jälkeen voi miettiä, että on mennyt päivässä liikaa aikaa.
Sosiaalisesta mediasta myös tehdään koukuttavaa. Mannisen mukaan ihmisiä koukutetaan niin sanotulla epäsäännöllisellä palkitsemismallilla, jota käytetään myös esimerkiksi rahapeleissä.
– Kiinnostavia ilmiöitä tulee somessa vastaan sopivaan rytmiin. Niitä ei tule joka kerta kun palvelun avaa vaan noin puolet kerroista ja tämä pitää ihmiset uteliaana. Olisiko siellä nyt joku uusi kiinnostava ilmiö käynnissä tai onko tullut peukutuksia, Manninen avaa.
Palvelut myös räätälöivät jokaiselle omanlaisen sisältövirran.
– Algoritmit ja koneoppiminen ovat niin hyviä. Palvelut huomaavat nopeasti, mikä saa ihmisen pysymään sillä alustalla. Kenelläkään ei ole täysin samanlainen ja jokaiselle tarjotaan oma sosiaalisen median kokemus, Manninen kertoo.
Manninen kertoo, että sosiaalinen media on nykypäivää ja moni tarvitsee sitä esimerkiksi omassa työssään.
– Sosiaalisesta mediasta ei pidä pyrkiä täysin eroon, se on hyvin vaikeaa. Mutta kannattaa olla varuillaan, Manninen pohtii.
Tämä kurssi ei ole vain materiaalia tai avoin tietopankki, vaan kurssi, johon sitoudutaan. Tämän avulla ihminen pysähtyy miettimään.
Manninen on luonut opinnäytetyöprosessin aikana verkkokurssin, jossa on mahdollista tutustua ja havainnoida omaan sosiaalisen median käyttöä.
– Kurssin aikana voi tehdä testin, jossa käytön luonne sekä käyttöaika hahmottuu. On mahdollista miettiä, minkälaista se oma käyttö on. Samalla tulee tietoa siitä, miten palvelut koukuttavat ihmisiä somessa. Kurssilta saa keinoja myös sen hallintaan, Manninen kertoo.
Verkkokurssia ei ole tarkoitettu suoritettavan pikaisesti muutamassa minuutissa, vaan ajatuksena on ottaa asialle aikaa. Kurssin aikana ihminen voi omaan tahtiin havainnoida ajatuksiaan, tehdä niistä muistiinpanoja ja miettiä somen tilalle uusia tapoja. Tämä myös erottaa Mannisen luoman kurssin muista.
– Tämä kurssi ei ole vain materiaalia tai avoin tietopankki, vaan kurssi, johon sitoudutaan. Tämän avulla ihminen pysähtyy miettimään.
Somen liikakäytöstä irti pääseminen ei ole välttämättä nopea juttu. Se vaatii aikaa ja muistuttaa esimerkiksi ravitsemukseen liittyvää elämäntaparemonttia.
– Tavoitteiden kannattaa olla pieniä, ei tarvitse olla tajunnan räjäyttäviä. Pyrkii siihen, että vähitellen vähentää käyttöä. Uusien tapojen kehittäminen vaatii kaksi kuukautta, ennen kuin ne vakiintuvat, Manninen kertoo.
Mannisella on tarkoitus kehittää verkkokurssia, joka olisi jatkossa laajempi ja sisältäisi enemmän harjoitteita, tietoa ja tukikeinoja. Hän myös kerää kurssista palautetta ja kehittää palvelua myös niiden pohjalta.
– Kurssia parannellaan tämä vuosi, mutta laajempi kurssi uusine videoineen menee varmaankin ensi vuoteen, Manninen pohtii.